LA MUSICALITAT DEL GEST

taller amb FEDERICA PORELLO

L’analogia entre dansa i música proporciona una quantitat inesgotable d’eines i una manera de produir i de llegir el moviment que alimenta la creativitat, la precisió l’escolta de la veu del gest.

Podem pensar  el gest com a un so,  una nota, el fragment més petit d’una frase musical, observant com el seu to, dinàmica, durada, volum específic nodreixen el nostre imaginari físic i emocional.

A través de tasques d’improvisació, que ens permeten posar-nos en un estat creatiu d’alerta i d’escolta de el present, s’abordaran diferents temes: l’articulació del moviment, passar d’una forma a l’altra, examinant el com, la claredat i llegibilitat de cada gest; la dinàmica, viatjar entre el control i el descontrol, en el desequilibri, en la suspensió, deixar-se portar i reprendre les regnes de les accions; la tensió muscular, sostenir, empènyer, rebre, moure i ser mogut per a l’altre, jugant amb la variació el to muscular provoca diferents reaccions físiques i emocionals; la relació, copiar el gest de l’altre, o compondre un ritme a mes veus; la dissociació, fragmentar la unitat de el cos en diferents parts i així generar una polifonia d’accions; el silenci, la intensitat i la importància de les pauses en l’escriptura instantània de les frases coreogràfiques.

Farem servir aquests elements, per separat i en connexió, com a motor per a compondre una música visual, i per experimentar els potencials comunicatius d’aquest vocabulari.

FEDERICA PORELLO
Ballarina i coreògrafa. Realitza els seus estudis de dansa contemporània a l’escola d’arts escènica d’Amsterdam, de Theatreschool, i en P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios), a Brussel·les.

Des del 2006 treballa com a intèrpret per a diversos artistes i companyies com: Marlene Monteiro Freitas, Tg Stan, Benjamin Vandewalle, l’artista visual AK Dolven, i col·labora amb músics i ballarins en diversos espectacles d’improvisació dansa i música.

El 2009 comença a acostar-se al món de la marioneta col·laborant amb Merlin Borg, director de la cia francesa AdonK !, en la creació de l’espectacle Commune Présence (2012), i en la construcció d’un llenguatge comú entre la dansa i les arts de la titella. Continua l’exploració de llenguatges escènics híbrid treballant amb la companyia francesa de teatre d’ombres Le Théâtre de Nuit, i començant una creació pròpia, WeWood, al voltant de la relació entre gestos i objectes, juntament amb Xavi Moreno i Marina Broise.

Paral·lelament des del 2009 treballa amb el coreògraf Albert Quesada, cia ACME, com intèrpret i co – creadora.

El 2013 comença la seva col·laboració amb la cia Mal Pelo (L’esperança de vida d’una llebre, 2013; Bach, 2016; On Golberg Variations / Variations, 2019; Inventions, 2020).

El 2015 és cofundadora del Group LaBolsa (un grup de creadors independents de la ciutat de Barcelona) amb el qual participa en la creació de La mesura del desordre, espectacle dirigit pel coreògraf Thomas Hauert.

Des de llavors treballa com intèrpret per a la cia ZOO / Thomas Hauert.

En 2013 comença a desenvolupar una pràctica sobre la relació entre dansa i música, a partir dels aprenentatges dels últims deu anys d’experiència com a intèrpret i improvisadora, i a compartir-lo en tallers per a professionals i amadors del moviment.

https://federicaporello.com

eiMa expandit

Taller de Gestió: dispositius culturals per un nou futur

 

Eines per aconseguir l’equilibri entre creativitat, viabilitat i orientació a l’usuari des de la perspectiva de les arts vives.

Impartit per Mónica Pérez

 

Taller destinat a creadors i creadores que gestionen projectes culturals (Màxim 18 participants)

 

Horari:

Divendres 10/07 :16-20h (al Casal Balaguer de Palma)

Dissabte 11/07: 10-14h + dinar + 16-20h

Diumenge Dia 12/07: 10-14h

30 min treball en remot (del 6 al 8 de juliol)

Preu: 65 €

 

Lloc: Dia 10 al Casal Balaguer a Palma

Dies 11 i 12 a EiMa Centre de Creació (Ca Ses Monges)

C/ Sant Miquel 9

07519 Maria de la Salut

Més info: eima.creacio@gmail.com

L’ objectiu és transmetre als participants conceptes bàsics de gestió per transformar la seua idea en un projecte viable per ser desenvolupat en l’actual context de les arts vives.

 

Amb la col.laboració del Teatre Principal i l’Ajuntament de Maria de la Salut