OBJECTIU DE LA INVESTIGACIÓ: Durant la residència artística a EIMA, el col·lectiu Unaiuna busca qüestionar una sèrie de preguntes sobre la seva pròpia pràctica artística:

Per què ens agrada ballar? Ens agrada ballar si ningú ens està mirant? La codificació de la dansa es realitza cap a la persona que es mou o mira? La dansa contemporània tracta de seguir la moda o d’allunyar-se d’ella? La formació com a coreògraf o intèrpret li treu la llibertat o li porta? Quan vam crear, tractem de complaure al nostre “jo” com a espectador? Qui és el veritable creador, el coreògraf o les necessitats de l’espectador? Quan creguis, realment fas el que vols fer? Vivim en un món que ja està coreografiat? Per què ens agrada veure ballar a la gent? Quina és la satisfacció de consumir dansa i cultura consumidora? On és el plaer de ballar?

 

BIOGRAFIA

UNAIUNA va néixer de la unió de dos coreògrafs i ballarins que tenen la mateixa formació acadèmica, artística i professional. Laura Lliteras i Marina Fullana es van conèixer mentre estudiaven el títol professional en dansa clàssica a Mallorca, després totes dues es van mudar a Barcelona per fer el títol professional en dansa contemporània i el títol superior en coreografia a l’Institut de Teatre. Quan acaben la seva formació, es converteixen en part de la jove companyia de dansa d’IT, sota la direcció de Catherine Allard.

Al llarg de la seva formació acadèmica, sempre havien tingut inquietuds creatives, però no va ser fins que van acabar el ball de IT que van crear la companyia UNAIUNA per donar vol als serveis amb les seves pròpies creacions.

La seva primera peça, sota el nom de “Dosi”, parla sobre la relació de dues dones i la personalitat de cadascuna d’elles, així com la feminitat i la figura de les dones en la societat, a través d ‘ “un filtre de bogeria i humor “. Aquesta peça de deu minuts va guanyar el premi Art Jove de dansa contemporània a les Illes Balears, i també va guanyar el premi Només Dos en dansa Espanya amb una gira per Costa Rica.

La peça “Tot inclòs” (2017) parla sobre la sobreexplotació turística que estem experimentant a Espanya, específicament a les Illes Balears, i la figura del “guiri”. “All Inclusive” ha actuat a Espanya, Portugal i Itàlia i va ser seleccionat per al festival Quinzena Metropolitana a Barcelona i actualment està de gira amb XARXA A cel obert i el programa europeu ContactZones (UE).