Corpus – Les polítiques del tacte de CIA SOTA LA PELL – FABIANA VINAGRE, IRENE PONS I SIMON MALONE. Mallorca

Dates: 21-23/05/2021

Sinopsi:
Corpus és un procés col·lectiu d’investigació al voltant del tacte i de la no-visió com a maneres d’estimular nous modes de percebre el cos, l’altre i el món. El procés té tres vessants: una sèrie de laboratoris de recerca, unes prestacions en la forma d’una experiencia interactiva de moviment i una feina teórica tant de recollir les impressions i reflexions dels participants al voltant del projecte com de fomentar un grup de lectura i discussió al voltant dels temes que sorgeixen durant el procés.

Ens interessa investigar el significat del tacte en el context actual on tot el relacionat amb el contacte físic i la pell s’ha convertit en objecte de por i desconfiança. A la nostra pràctica percebem que és precisament la qualitat relacional i temporal inherent al tacte la que permet una desterritorialització de les concepcions preexistents del cos, ja siguin biològiques, de gènere o polítiques, connectant-nos a un continu temps-espai en constat evolució, on el cos es revela com un eesdeveniment, afectat i construït a través de les seves relacions més que com objecte aïllat clasificable i definible i, per tant, controlable. Corpus neix de la necessitat de repensar les relacions entre “espectador” i “artista”, “objecte” i “subjecte”, “actiu” i “passiu” així com altres categories predeterminades com “home” i “dona”, “ciutadà” i “refugiat”, posant l’enfocament en l’experiència directa del cos, allunyant-nos d’identitats fixes i de procesos tancats. Proposem un viatge sense destinació ni retorns, on apareixen noves línees d’investigació a través d0una recerca contínua que pren com a punt de partida l’axioma de Spinoza “no sabem què pot un cos”. Encara que Corpus s’ha concebut com projecte de recerca, no descartem la presentación al públic com a experiencia interactiva, com a taller o documentat en la forma de dossier, bitàcola (blog) o vídeo.

Biografia:
Irene Pons
Nascuda a Barcelona en 1992 i cercant de satisfer el seu desig expressiu, ha recorregut sempre a diverses disciplines artístiques, sobretot la dansa i el videoart. Són camps que han esdevingut pilars de les seves creacions. Els llocs on ha viscut i treballat conformen un mapa i un imaginari intern. Barcelona, Lille, Brussel·les, Mallorca i Formentera han estat fonts d'inspiració i substància creativa a la qual ha anat donant forma. Actualment, col·labora en diversos projectes audiovisuals i furga en l'expressió corporal per mitjà de la dansa i el moviment. La seva darrera peça, "Out of human", és fruit de la seva col·laboració amb Valeria del Vecchio, ballarina de Body Weather amb qui ha pogut entrenar aquest darrer any. També ha col·laborat amb altres artistes com en Simon Malone a Arctic Dreams o na Bàrbara Riera en una peça que està a punt de sortir a la llum.

https://vimeo.com/irenepons

Fabiana Vinagre
Arista trans(in)disciplinar nascuda el 1990, a São Paulo, Brasil. El sensorial és l’eina principal del seu treball, des del qual teixeix diverses formes d’expressió, que es despleguen en produccions individuals i experimentacions col·lectives amb grups de diversitat perceptiva. Investiga les textures i tessitures del cos i del llenguatge, la seva fisicalitat i virtualitat, buscant crear a la fricció dels sitemes colonitzadors del cos i els seus esdevenirs. Ha acabat recentment el Màster en Arts i Professions Artístiques de la Escuela Sur i participa com a artista-investigadora en projectes amb personas amb diversitat neuronal / cognitiva. Els seus últims projectes han estat exhibits en el CA Madrid (Babel Papel, 2019), a la X Biennal d’Art de Riudebitlles (Hay una grieta en cada palabra, 2018) i Tabacalera Promoción del Arte (Poéticas del Toque, 2018). Les seves performances més recents són CUON (Centro de Arte Dados Negros, Ciudad Real, 2019), ¡Oye Mira! (La Juan Gallery, 2019) i Poesias Cartográficas (Storm and Drunk Gallery, Madrid, 2020). En 2020 va rebre la Beca Pilar Juncosa per un projecte d’Educació Artística titulat Poètiques de la Matèria, a la Fundació Miró Mallorca. Viu i treballa entre Madrid i Mallorca.

https://fabianavinagre.com/

Simon Malone
Permormer i traductor nascut a Londres a 1965. Desprès d’estudiar Historia Contemporània a la SSEES de Londres es trasllada a Mallorca i comença els seus estudis de dansa amb na Laura Girotto. Continua la seva formació amb artistas de renom internacional com Ray Chung, Jess Curtis, Keith Hennessey, Hisako Horisawa i Felix Ruckert. Composa l’espai sonor per diverses companyies de dansa contemporània. Estudia i practica aikido des de que fa 25 anys. Creador i intèrpret de la peça Minotaure (amb Magdalena Garzón), La Flor y La Muerte, Diálogos I/II, Sota la Pell (amb Bàrbara Riera i Fran del Jesús), i Arctic Dreams, presentat al festival Palma amb la Dansa 2018. Participa al Col·lectiu Encaradansa i és impulsor de l’Espai de Creació Es Local a Son Cladera. Col·labora amb deverses publicacions relacionades amb el moviment i el pensament.